|
Proszę o radę (Kasiula) |
|
|
no mi lekarz też o skutkach ubocznych nie mówił! Może to jakaś zmowa?! Ale ja swoje potrafię i po 8-10 (oczywiście mówię tu o tych o2optix) dni nosić i nic mi się złego nie wydarzyło Tak naprawdę to trochę na wyrost jest z tym przenoszeniem, po prostu nie można przekroczyć normy o 100% i wystarczy...
(więcej...) |
|
|
co lepsze - okulary czy soczewki? (marta) |
|
|
Jeśli lubisz okulary i nie przeszkadzają Ci to nie widzę problemu, żeby je zmieniać na soczewki. Natomiast jeśli przeszkadzają Ci to owszem możesz zmienić (jest to wydatek tylko konkretnie nie wiem ile, ale od znajomego wiem, że troszkę to kosztuje) aczkolwiek ja bym nie radziła bo to co słyszałeś na ten temat to prawda, soczewki psują oczy, a konkretnie rogówki. Ale co zrobisz to już Twoja sprawa. pozdrawiam (więcej...) |
|
|
kolory soczewek kontaktowych (mania33) |
|
|
Ja stosowałam Freshlook Colorblands turkusowe na brazowych oczach - efekt był piorunujacy Byłam w nich na Sylwestra i zrobiłam duże wrażenie, może nie jest to kolor na co dzień, ale od czasu do czasu taka zmiana nie zaszkodzi Jakoś teraz trwa chyba jeszcze promocja na te soczewki - dorzucaja tusz do rzęs Oriflame, mi akurat na sylwestra bardzo dobrze się przydał- przetrwał na oczach całą noc Tylko pytaj o tę promocje u optyków, bo ja dop[iero u drugiego optyka z rzędu dostałam tusz od ręki, czasami trzeba czekać.
(więcej...) |
|
|
soczewki a tabletki antykoncepcyjne (Wiśnia) |
|
|
Jestem zwolenniczką antykoncepcji hormonalnej i nie chciałabym jak na razie zmieniać tej metody. Noszę też okulary i myślałam o założeniu soczewek kontaktowych, ale podobno nie są wskazane przy tabletkach. Co wiecie na ten temat? (więcej...) |
|
|
szkła kontaktowe (marian ) |
|
|
Witam
Noszę o okulary ale ostatnio stwierdziłem, że dla lepszego komfortu psychicznego chciałbym zmienić jej na szkła kontaktowe.proszę o informacje jakie są według was najlepsze ? (więcej...) |
|
|
astygmatyzm a soczewki (Julka) |
|
|
Witam. Mam wadę wrodzoną astygmatyzm nadwzroczny noszę szkła (+). Chciałabym wiedzieć czy ktoś z was się orientuję czy na taką wadę można nosić soczewki. Bo słyszałam, że nie wszyscy mogą nosić soczewki. (więcej...) |
Wady wzroku
Oko jest u człowieka narządem odbierającym bodźce świetlne. Jednak z powodu wad wzroku, oka bodźce te mogą być być odbierane nieprawidłowo lub wcale. W dzisiejszych czasach oczy narażone są na wiele bodźców zewnętrznych, które je nadwyrężają i powodują ich ułomność.
Choroby oczu
Schorzenia oczu mogą powodować różne czynniki np. urazy, zakażenia oraz nowotwory. Zdarza się też, że objawy chorobowe w oku są wywołane ogólnym schorzeniem organizmu, przykładem może być zaćma, która często towarzyszy cukrzycy.
Miopia
Wzrok jest niezwykle wrażliwym zmysłem ze względu na delikatną budowę tworzących ją struktur. Na prawidłowe funkcjonowanie oczu ma wpływ szereg różnego rodzaju czynników, zarówno zewnętrznych, jak i tych, które powstają wewnątrz organizmu. Obecnie choroby wzroku to problem natury globalnej, a to z powodu rozwoju nowoczesnej technologii i promieniowania, które emitują.