| Tytuł: | astygmatyzm a soczewki |
| Autor: | Julka 11.9.2011, 13:43 |
| Witam. Mam wadę wrodzoną astygmatyzm nadwzroczny noszę szkła (+). Chciałabym wiedzieć czy ktoś z was się orientuję czy na taką wadę można nosić soczewki. Bo słyszałam, że nie wszyscy mogą nosić soczewki. | |

Wady wzroku
Oko jest u człowieka narządem odbierającym bodźce świetlne. Jednak z powodu wad wzroku, oka bodźce te mogą być być odbierane nieprawidłowo lub wcale. W dzisiejszych czasach oczy narażone są na wiele bodźców zewnętrznych, które je nadwyrężają i powodują ich ułomność.
Choroby oczu
Schorzenia oczu mogą powodować różne czynniki np. urazy, zakażenia oraz nowotwory. Zdarza się też, że objawy chorobowe w oku są wywołane ogólnym schorzeniem organizmu, przykładem może być zaćma, która często towarzyszy cukrzycy.
Miopia
Wzrok jest niezwykle wrażliwym zmysłem ze względu na delikatną budowę tworzących ją struktur. Na prawidłowe funkcjonowanie oczu ma wpływ szereg różnego rodzaju czynników, zarówno zewnętrznych, jak i tych, które powstają wewnątrz organizmu. Obecnie choroby wzroku to problem natury globalnej, a to z powodu rozwoju nowoczesnej technologii i promieniowania, które emitują.